Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rank-math domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol38/sw/dz6wbi5nnqhc5p3/tvl.rs/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Vino se manje pije, nema se para - Televizija Leskovac

Vino se manje pije, nema se para

loza2

Leskovac – U vinogradu porodice Janjić u selu Živkovu, u organizaciji leskovačke Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, danas je na dan Svetog Trifuna zaštitnika vinogradara obavljen tradicionalni čin orezivanja čokota vinove loze.

Osim orezivanja, koje na kraju zime predstavlja prvi značajan posao u vinogradu, čokoti su simbolično zaliveni vinom.

Na ovaj način se, prema narodnom verovanju, na dan Svetog Trifuna vraća snaga vinogradarskim zasadima koji će ubrzo ući u period vegetacije.

Vlasnik vinarije “Stari dani” Dušan Janjić kod sela Živkovo ima vinograd od 12 i po hektara na kome su zasađene sorte grožđa: šardone, sovinjon beli, crni burgundac, kaberne sovinjon i merlo.

Zasadi su stari od tri do šest godina, a prošle godine je ubrao oko 60 tona grožđa sa pet hektara u punom rodu i pet hektara sa 50 posto prinosa. On je istakao da je grožđe koje potiče sa naših prostora, po kvalitetu u samom vrhu. U vinariji Dušana Janjića proizvodi se vino sa 4 etikete: Dert, Basma, Aber i Alal.

-Mi koji smo vinogradari mi smo i vinari. Najveći kamen spoticanja u bavljenju ovim poslom trenutno nam je to što se vino manje troši, a razlog tome je nizak standard. Stariji kažu: vino se pije viljuškom, a za to treba da se ima viši standard. Sa druge strane, na tržištu je veliki broj nekvalitetnih vina koja su vrlo jeftina, kaže vinogradar i vlasnik vinarije “Stari dani” Dušan Janjić.

Čestitajući praznik vinogradarima direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Leskovcu Bratislav Pešić poslao je i jasnu poruku poljoprivrednicima da ova služba sa resornim ministarstvom vodi računa o njima.

-Treba koristziti subvencije koje daje ministarstvo kao i ostala podsticajna sredstva jer je važno da se poljoprivreda što više razvija, rekao je Pešić.

Sveti Trifun, koji se praznuje 14. februara, smatra se zaštitnikom vinogradara i gostioničara.