
Predviđanja ekonomista u Srbiji o budućim privrednim kretanjima tokom epidemije korona virusa nisu dobra, rekla je u izjavi za našu televiziju Ivana Pavlović, urednica stručnog časopisa „Nova ekonomija“. Kako je rekla, najugroženije delatnosti su turizam, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i čak trgovina.
Kako je rekla urednica „Nove ekonomije“ prognoze ekonomista su da je ugroženo od 40 do 50 hiljada radnih mesta. Prognoza MMF-a je pesimističnija, s obzirom na to da ovaj broj prema mišljenju stručnjaka iz fonda dostiže cifru od 160 hiljada.

„Najviše su ugrožene one delatnosti koje su i ranije imale problema u poslovanju i sa likvidnošću: sektor preduzetništva, mikro i mala preduzeća bukvalno su na kolenima i bore se za vazduh u ovoj pandemiji. To su grane kao što su : hotelijerstvo, turizam, ugostiteljstvo ali i trgovina – navodi Pavlović.
O tome kako su poslovali leskovački hotelijeri govori i činjenica da mnogi zbog razočarenja nisu hteli pred našu kameru. Oni koji su pristali kažu da je poslovanje ugroženo.

„Promet nam je oko 70 posto manji nego prošle godine. Stvaraju se veliki problemi oko isplate plata, doprinosa za 18 zaposlenih i pored korišćenja državne pomoći ,ali nadamo se da će se sve promeniti – rekao je Nenad Stojanović iz hotel „Bell“.

Naš sagovornik, kaže da i u njihovom hotelu, ove godine nema gostiju kao ranije. U ovom ugostiteljskom kompleksu u Leskovcu nemaju baštu, a poštovanje propisanih mera predstavlja dodatni namet, navode oni.
„Poslovnih ljudi ima, ali nema turista. Mnoge manifestacije su otkazane, poput Roštiljijade. Nema proslava, a ljudi i kada svrate u restoran, manje se zadržavaju – kaže Stojanović. On naglašava da je broj osoba u zatvorenom prostoru, s obzirom na kvadraturu restorana samo 25.

U ovoj situaciji pomoć države je dragocena.
„Biće neophodna pomoć države i dalje i to fokusirana na one kojima je najviše potrebna – zaključuje urednica „Nove ekonomije“.
Podsetimo, vlasnici hotela su do sada kao pomoć od države primili 350 evra po ležanju i 150 evra po sobi uz uslov da ne otpušataju nijednog radnika do kraja godine.