Nakon Beograda, Novog Sada, Požege i Paraćina, kvalifikacije za jedinstveno takmičenje, petu po redu „Pekarijadu“, organizovane su danas u prostorijama Doma učenika srednjih škola u Leskovcu. Nadmetanje je okupilo petnaest pekara iz cele Srbije, koji su imali priliku da pokažu umeće u pripremi tradicionalnih specijaliteta.

Na takmičenju za najboljeg pekara Srbije, prijavljeni kandidati se nadmeću u ukupno pet kategorija: hleb, burek, štrudla, pizza i kroasan. Najbolji mladi pekari imaju još jedan novi izazov – nadmetanje u pripremi štrudle sa makom.

Kandidate ocenjuje stručni žiri koji u širem sastavu čini 35 članova, istaknutih predstavnika struke.

Cilj organizatora je da podrži i istakne najbolje profesionalce u pekarstvu, kao i da inspiriše mlade generacije, koje žele da se bave ovim zanatom.
-Ovo je stvarno jedno predivno druženje, razmena iskustava. Želimo da mladima prenesemo poruku da zanat stvarno ima budućnost- kaže za Televiziju Leskovac jubomir Pavlović, član Organizacionog odbora „Pekarijade“.

Predselekcija i kvalifikacije za finale traju do maja 2025, a od septembra takmičenju će se priključiti i budući mladi pekari. U septembru i oktobru biće održana polufinalna takmičenja, nakon čega će, u novembru 2025. godine, u velikom finalu „Pekarijade“ u Beogradu, biti proglašeni pobednici po kategorijama i uručena nagrada „Prvi među najboljima“. Osim titule „Prvi među najboljima“, pobednici će osvojiti vredne nagrade i priznanja.