Leskovac – U Trgovinsko ugostiteljskoj školi u Leskovcu počeli su “Dani prijateljstva istarske kuhinje”.
U okviru programa celonedeljnog boravka učenika i profesora srodnih škola iz Buje i Umaga na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija održano je predavanje na temu “Gastronomija kao prepoznatljiv turistički proizvod, smernice Vaksa i ocenjivanje na međunarodnim takmičenjima”
Delegaciju učenika i profesora iz hrvatskih gradova Buje i Umag predvode master šef Zoran Stanisavljević, direktor svetskog udruženja kuvara i koji je, na predavanju, govorio o tradicionalnom grastronomskom proizvodu kao turističkom brendu koji će moći da se plasira uz ono postojeće što jedna oblast i sredina ima.
“Kada kod sebe kući ili bilo gde u svetu spomenem Srbiju svi spominju Leskovac. Leskovac ima mućkalicu, roštilj i sijasrt toga. Leskovac je područje, usuđujem se kazati, po svom gastronomskom bogatstvu jedna škrinja, koja sadrži blago koje do sad nije viđeno. Iznesite to blago vani ali ga samo pokažite i uživajte u njemu. Problemi prilikom brendiranja su ogromni. Mi smo, za sada, na teritoriji države uspeli zaštititi tri proizvoda: Varaždinski klipić, Istarski pršut i Merlot, sa kojim su se pojavili problemi. Naravno, svojataju ga i drugi, a svojata se ono što je dobro i nekom drugom odgovara,”kazao je direktor Svetskog udruženja kuvara master šef Zoran Stanisavljević.
Predavanju su prisustvovali, pored škola domaćina, predstavnici svih ugostiteljsko turističkih škola sa juga Srbije.
Ovom događaju prethodile su posete Regionalnoj privrednoj komori u Leskovcu i Vučju gde su gosti iz Hrvatske obišli kanjon Vučjanke, hidroelektranu i školu “Svetozar Krstić Toza”, sa doručkom u čuvenoj Deda Borkovoj vodenici.
U Narodnom muzeju u Leskovcu posetioci su, između ostalog, videli projekciju filma o Caričinom gradu. Nosilac projekta “ Dani prijateljstva istarske kuhinje” je Trgovinsko ugostiteljska škola uz pomoć socijalnih partnera iz ugostiteljske turističke branše Leskovca.