Leskovac – Još samo jedan dan deli nas od slave Sveti Nikola. Kaže se da pola Srbije slavi ovu slavu, a druga polovina ide u goste.
Sveti Nikola je uvek posna slava, jer „pada“ u vreme posta pred Božić, ali to prouzrokuje i dosta skuplju trpezu za domaćine.
Oni koji slave Svetog Nikolu ne mogu da prođu bez minimalnih 250 evra!
U slavskom periodu, teško je prepoznati krizu. Srbi, kao „dobri domaćini“, za ove praznike često troše i više nego što kućni budžet dozvoljava.
Najviše se traži sveža i smrznuta riba, kao i posni kolači i suvo voće.
Za ove praznike kupuje se i preko potrošačke korpe, često se i ne pita za cenu.
“Najjeftiniji smrznuti oslić košta 300 dinara, kilogram svežeg šarana 400, a pastrmke od 470 do 500 dinara” rekao nam je vlasnik jedne od ribarnica u gradu Milan Glušac.
Inače, prosečan stanovnik Srbije za godinu dana pojede samo oko 4 i po kilograma ribe. Najčešće su na meniju oslić i skuša, a najređe pastrmka. Za 365 dana on pojede svega 170 grama pastrmke, što je manje od prosečne kafanske porcije.
Suva šljiva je nešto više od 300 dinara po kilogramu, a suva kajsija gotovo 800. Kilogram žita platićete oko 400 dinara, a sitni kolači koštaju 600.
Ako se već držimo tradicije, čak i sveštena lica upozoravaju da se sa slavskim đakonijama preteruje.
Dovoljni su žito, slavski kolač, sveća i stini kolači. Ali da li se iko kod nas pridržava toga?
Ljudi kažu da se bar sastanu i ispričaju za slavu jer je slobodnog vremena sve manje.