Održana manifestacija „Dani vodenica“ u Vučju

U kanjonu reke Vučjanke, pored jedne od pet vodenica koje su u funkciji, održana je dvanaesta po redu manifestacija „Dani vodenica“, koja je okupila meštane ovog kraja i posetioce iz drugih gradova Srbije. Organizator ovog događaja je lokalni Dom kulture, a pokrovitelj grad Leskovac.

Nekada davno, u ovom kraju, bilo je četranest vodenica. Od tog broja, na reci Vučjanki sada funkcionišu pet, a neke od njih datiraju iz 18. veka.

One su deo bogate tradicije ovog kraja i simbolizuju način života i rada u prošlosti, imajući u vidu da se nekada se za džak kvalitetnog i domaćeg brašna čekalo i po nekoliko dana.

Tradicionalni specijalitet ovog kraja, koji se priprema od kukuruznog brašna je kačamak. Ovo jelo, koje simbolizuje gastronomsku tradiciju Vučja, i ove je godine pripremljeno od strane učenika Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca.

Manifestaciju je zvanično otvorila Lidija Dimitrijević, zamenica gradonačelnika Leskovca, koja je naglasila važnost održavanja ovakvih događaja. Ona je podsetila i na važne investicije, koji su u proteklom periodu realizovane u vučjanskom kraju.

Ovom prilikom, priređen je i bogat kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali članovi dečjeg ansambla Doma kulture u Vučju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *