Danas se obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovaj datum je izabran i zbog proboja Solunskog fronta, koji se dogodio 15. septembra 1918. godine.

Probojem Solunskog fronta koji su izveli Srbi ostvarena je ključna promena u ratnim prilikama Prvog svetskog rata. Time je započeo slom Centralnih sila, odnosno snaga Nemačke, Austrougarske, i drugih kao Bugarske i Turske, što će dovesti do okončanja Prvog svetskog rata, najvećeg i najrazornijeg koji je svet do tada video.

Brzo napredovanje Srba pošto je front probijen, prinudilo je na kapitulaciju prvo Bugarsku, potom i Austrougarsku, da bi kapitulacijom Nemačke Svetski rat bio okončan.

Srpska vojska je tada, po oslobođenju prostora Kraljevine Srbije, oslobodila i prostore nastanjene Srbima dotadašnje Austrougarske, kao i druge južnoslovenske narode, što je rezultiralo stvaranjem zajedničke države Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, koja je 1929. preimenovana u Kraljevina Jugoslavija.

Ne samo da su Srbi iznenađujućim probojem fronta i neočekivanim prodorom na sever zapravo odlučili Svetski rat, nego su ostvarili i konačno ujedinjenje, čemu su vekovima težile generacije predaka. Bio je to jedan najvećih uspeha u istoriji Srba.

Dan uoči proboja, 14. septembra, započela je žestoka artiljerijska priprema za ofanzivu, duž linije fronta predviđene za proboj. Dejstvovalo je približno 2.000 dalekometnih cevi. Vatra strahovite razorne moći trajala je do početka proboja 15. septembra u 5:30 časova.

Potom je usledilo probijanje, žestokim udarima vojnika koji su prethodnu noć proveli priljubljeni uz planinske uspone, dok je preko njih neprijatelje tukla artiljerija pripremajući proboj.

Proboj je ostvaren od 15. do 17. septembra 1918. godine na frontu dveju bugarskih divizija.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće danas obeležen u više gradova u Srbiji, nizom manifestacija kojima će prisustvovati i najviši državni vrh Srbije.

Praznik je ustanovljen 2020. godine, i od tada se svakog 15. septembra vijore zastave na zgradama različitih institucija. Zaključkom Vlade Srbije od 11. septembra 2020. dan proboja Solunskog fronta, 15. septembar, obeležava se kao – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a istu odluku dan ranije donela je Vlada Republike Srpske.

Tekst: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *