Zbog nedostatka pijaće vode, na području Lebana uvedena vanredna situacija

Zbog problema sa vodosnabdevanjem stanovnika opštine Lebane, odnosno nedostatka pijaće vode, na području ove lokalne samouprave danas je uvedena vanredna situacija, odluka je Štaba za vanredne situacije. Ovu informaciju je predstavnicima medija potvrdio Ivan Bogdanović, predsednik opštine Lebane, na konferenciji održanoj nakon zasedanja lokalnog parlamenta.

Kako je istaknuto, nedovoljne količine padavina i suše koje su obeležile ovo leto, dovele su do toga da postrojenje u Grgurovcu proizvodi nula litara vode, a ni kapaciteti u Ždeglovu nisu dovoljni da zadovolje potrebe korisnika.

Odluka o proglašenju vanredne situacije doneta je kako bi se u rešavanje ovog problema uključila Vojska Republike Srbije, kao i druge lokalne samouprave preko Okružnog štaba, imajući u vidu da Javno komunalno preduzeće “Vodovod” u Lebanu poseduje samo dve cisterne, koje nisu dovoljne za vodosnabdevanje korisnika.  

-Stanje po pitanju vodosnabdevanja bi moglo da se poboljša u slučaju padavina, koje su poslednji put na području Lebana zabeležene 17. avgusta, a pre toga  27. jula. Padavina nije bilo ni tokom protekle zime, što je dovelo do toga da izvori u brdsko-planinskim predelima presuše, kao i bunari na poljoprivrednim parcelama u ravničarskom delu, što se negativno odražava i na proizvodnju kultura- objasnio je predsednik Ivan Bogdanović.

Kako bi se smanjila potrošnja vode, a za dobrobit stanovnika Lebana, u ovoj opštini na snazi su restrikcije, koje se sprovode po utvrđenom rasporedu, koji je objavio JKP “Vodovod”.

Za nesavesne pojedince predviđene su i novčane kazne, u iznosu od 50 hiljada dinara za fizička i 200 hiljada dinara za pravna lica.

Za kontrolu poštovanja ovih mera i kažnjavanje nesavesnih pojedinaca biće zadužena komunalna inspekcija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *