Održana prezentacija tri konkursa za dualno obrazovanje

Prezentacija tri konkursa za finansijsku podršku učenicima i poslodavcima koji su uključeni u sistem dualnog obrazovanja, održana je danas u skupštinskoj sali Grada Leskovca. Konkurse je predstavila Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalnog okvira kvalifikacija. Za ovaj vid podrške, iz budžeta Vlade Srbije izdvojeno je 98 miliona dinara.

Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija raspisali su konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u školskoj 2024/2025. godini, namenjen učenicima koji su se ove godine opredelili za neko od 28 defiticarnih zanimanja.

Za ovaj konkurs, zahvaljujući kojem će učenici obavljati prakse u kompanijama i dobijati dodatnih pet hiljada dinara mesečno u naredne tri godine od poslodavaca, direktori škola mogu konkurisati do 20. oktobra.

Kada je reč o drugom konkursu, namenjen je mikro i malim preduzećima.

Treći konkurs, vrednosti 50 miliona dinara, raspisalo je Ministarstvo privrede.

Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, naglasio je značaj ove podrške za oblast obrazovanja i podsetio da je u ovaj sistem uključeno pet škola u gradu na Veternici, sa 14 obrazovnih profila kao i 17 kompanija.

Inače, prezentaciji su prisustvovali predstavnici 18 škola i 38 kompanija iz Jablaničkog, Pčinjskog i Pirotskog okruga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *