Leskovačka biblioteka formirala Odeljenje za digitalizaciju i nove tehnologije

U Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“ u Leskovcu formirano je Odeljenje za digitalizaciju i nove tehnologije, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i Grada Leskovca. Formiranjem ovog odeljenja stvoreni su uslovi, koji će omogućiti svim ustanovama kulture na teritoriji grada da kvalitetno i efikasno sprovode proces digitalizacije.

Za formiranje novog odeljenja u leskovačkoj biblioteci, od presudnog značaja bila je nabavka savremene opreme, koja je prilagođena procesu digitalizacije. Kako je istakla Vesna Ilić, direktorka ove ustanove kulture, u pitanju je skener, čija je vrednost milion 760 hiljada dinara.

Na ovom odeljenju vršiće se proces digitalizacije bibliotečke, arhivske, muzejske građe, rukopisa, kao i starih i retkih knjiga u Jablaničkom okrugu. Na ovaj način, zahvaljujući digitalnoj prezentaciji biće sačuvan i predstavljen značajan deo kulturnog nasleđa.

Sredstvima u visini od 2 miliona dinara, Ministarstvo kulture će u okviru programa „Gradovi u fokusu“ finansijski podržati još jedan projekat leskovačke biblioteke, pod nazivom „Bibliotečki trg“, čija realizacija se uskoro očekuje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *