Na osam lokacija u Leskovcu biće postavljena 22 podzemna kontejnera, a prostor stare deponije kod Podrimca rekultivisan

Kvalitet upravljanja otpadom na području Leskovca u narednom periodu biće podignut na viši nivo, postavljanjem podzemnih kontejnera i stvaranjem uslova za stavljanje u funkciju prostora stare deponije Brst kod Podrimca. U pitanju su dva projekta, finansirana sredstvima Grada Leskovca i Evropske unije.

Ugovore o početku njihove realizacije danas su u sedištu grada Leskovca potpisali zamenica gradonačelnika Lidija Dimitrijević, kao i nadležni u Javnom preduzeću „Urbanizam i izgradnja“ i Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju.

U okviru projekta „Unapređenje sistema upravljanja otpadnom u urbanom području Leskovca uz moderna i inovativna ekološki prihvatljiva rešenja, vrednosti oko 53 miliona dinara, pored ostalog, biće postavljena 22 podzemna kontejnera na osam lokacija u gradu. U pitanju su sledeće lokacije: u centralnom gradskom parku iza hotela Leskovac, na prostoru kod stare autobuske stanice, u Radničkom, naselju Dubočica, kao i u četiri osnovne škole- “Kosta Stamenković”, “Josif Kostić”, “Vožd Karađorđe” i u školi u Bratmilovcu. Ovaj projekat podrazumeva i nabavku specijalng vozila za prikupljanje i odvoz otpada, sa digitalnim uređajima.

Od velikog značaja u celom ovom projektu je to što se od malena podiže svest najmlađih o važnosti očuvanja životne sredine,  zato je i njihova lokacija u osnovnim školama. Pokreće se i ciklus primarne selekcije otpada, što je prvi korak u procesu reciklaže čvrstog komunalnog otpada– rekao je Vladimir Kostić, projekt-menadžer Grada Leskovca.

Zahvaljujući drugom projektu, pod nazivom Rekultivacija zatvorene deponije čvrstog otpada na lokaciji Brst – ekološki prihvatljivo područje javne namene, biće izrađena studija koja će predstavljati osnovu za izradu drugih dokumanata, a sve u cilju rekultivacije stare deponije Brst kod Podrimca. Vrednost ovog projekta je nešto više od 15 miliona dinara.

-Na ovaj način grad Leskovac pokazuje da se vodi računa o svim resursima i lokacijama. Bez obzira što je u pitanju stara deponija, ona predstavlja resusr za naš grad i njenom rekultivacijom pokreće se prostor koji će dobiti neku svoju finalnu namenu i unaprediće se kvalitet očuvanja životne sredine- dodaje Kostić.

U realizaciju ovog projekta biće uključeni i građani, kao i civilna društva.

U samom procesu odlučivanja koja će biti buduća namena te lokacije biće uključeno i civilno društvo, građani i zainteresovane grupe koji mogu na vreme da iznesu svoje predloge, kako bi se u planskoj dokumentaciji na pravi način donelo odgovarajuće rešenje o unapređenju i privođenju nameni tog prostora kod te lokacije– rečeno je ovom prilikom.

Realizacija ovih projekata trajaće do kraja 2025. godine. Oba projekta proistekla su iz Strategije razvoja urbanog područja grada Leskovca, u okviru programa EU pro PLUS, koji sprovodi Evropska unija u saradnji sa Vladom Srbije, a implementira UNOPS. Partneri na ovim projektima su Grad Leskovac, Odeljenje za društvene delatnosti i lokalni razvoj, JP Urbanizam i izgradnja, Akademija za strukovne studije Južna Srbija, Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju i nevladina organizacija Konektor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *