U izradi je sistem za hitno upozoravanje javnosti o vremenskim nepogodama putem SMS-a

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a i drugim partnerima radi na uspostavljanju novog sistema za hitno upozoravanje javnosti, koji će uskoro putem SMS poruka obaveštavati građane o nadolazećim vremenskim nepogodama i nesrećama.

Po uzoru na sistem za prijavu nestanka maloletnih lica „Pronađi me“, softverska aplikacija za hitno upozoravanje građana na različite nepogode i nesreće treba da omogući brzu i efikasnu komunikaciju između Sektora za vanredne sitacije, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Srbijavoda i drugih partnera.

Razlika u odnosu na postojeći sistem “Pronađi me” i projekta na kojem se sada radi, a koji je najavljen za avgust, jeste u tome što se sada SMS poruke šalju na tačno određenu lokaciju.

Istaknuto je i da je sistemu „Pronađi me“ trebalo mnogo vremena  da pošalje poruke svim korisnicima, kao i da je različitim telekomunikacijskim operatorima trebalo između 2 sata i 40 minuta i 3 i po sata.

Najavljeno je i da Ministarstvo informisanja i telekomunikacija planira uvođenje CBS sistema u 2025. godini, koji će moći mnogo brže da dođe do velikog broja građana od SMS-a, nevezano za to da li je telefon u romingu ili ne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *