U proteklih godinu i po dana, u Leskovcu nije registrovan nijedan slučaj trgovine ljudima

Devojke za poslovnu pratnju, visoka zarada. Hitno potrebni radnici. Poznata italijanska modna kuća traži nova lica. Potrebna mlađa osoba. Ovakvi i slični naslovi, neretko se mogu pročitati u oglasima, iza kojih se krije radna ili seksualna eksploatacija, najčešći oblici trgovine ljudima. U Leskovcu, u 2023., kao ni u ovoj godini, nije bilo registrovanih slučajeva, istaknuto je povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

U toku prošle godine u Leskovcu su zabeležene dve prijave sa sumnjom da je izvršena trgovina ljudima. Međutim, kako se ispostavilo, jedna od njih odnosila se na krivično delo zanemarivanje i zapostavljanje maloletnog lica, a druga se ticala prevare.

U 2023. godini, prema izveštaju Centra za borbu protiv trgovine ljudima iz Beograda, u Srbiji je evidentirano 66 lica, koja su identifikovana kao žrtve trgovine ljudima, a ukupno je bilo 168 prijava u celoj zemlji.

Godine 2014. u Leskovcu formiran je Lokalni koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima. Ovaj tim je osnovan u okviru Nacionalne strategije za borbu protiv trgovine ljudima, koju zajedničkim snagama sprovode Međunarodna organizacija za migracije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i 10 lokalnih samouprava.

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima organizovana je podela promo materijala u centru grada, na kojem su istaknute poruke, kao što su „Ne dozvoli da te prevare i iskoriste“, „Informiši sebe i druge“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *