OU Vlasotince: Rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu biće dostavljena u septembru

Za razliku od prethodnih godina, kada su rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu za tekuću godinu dostavljana poreskim obveznicima u toku juna, ove će biti dostavljena u septembru, kažu u Odseku za lokalnu poresku administraciju u vlasotinačkoj Opštinskoj upravi. Razlog je preuzimanje baza podataka od Službe za katastar nepokretnosti o vlasnicima svih tipova zemljišta na teritoriji opštine, s obzirom na to da će se, poreskim rešenjima za 2024. godinu, utvrđivati porez i na građevinsko, poljoprivredno i šumsko zemljište.

Dejan Čikić, šef Odseka za lokalnu poresku administraciju ovom prilikom je pozvao sugrađane da redovno izmiruju poreske obaveze kako bi izbegli prinudnu naplatu iz svojih primanja, prekršajnu odgovornost i plaćanje novčanih kazni. Ukoliko građani imaju dospele obaveze i nisu u stanju da dug izmire u celosti, mogu da podnesu zahtev za odlaganje i da poreski dug izmire u mesečnim ratama. U narednom periodu vršiće se prinudna naplata poreskih obaveza od zarade i penzije kod onih fizičkih lica koja nisu izmirila svoj poreski dug. Ovaj odsek je već poslao opomene privrednim subjektima koji imaju dospele, a neplaćene poreske obaveze.

Za obveznike koji nisu izmirili svoje obaveze ili nisu zaključili sporazum o reprogramu poreskog duga, dostavljena su rešenja o prinudnoj naplati obaveza sa računa kod poslovnih banaka, dodao je Čikić.

Do dobijanja rešenja za 2024. godinu, poreski obveznici dužni su da akontacije poreza na imovinu plaćaju u visini četvrte akontacije poreza na imovinu utvrđene poreskim rešenjem za 2023. godinu. Inače, porez na imovinu plaća se u četiri akontacije u toku godine i to: 15. februara, 15. maja, 15. avgusta i 15. novembra.

Odsek za lokalnu poresku administraciju poziva sve obveznike da, ukoliko imaju nedoumice u vezi sa porezom, taksama i naknadama, da ih kontaktiraju putem brojeva telefona 016/315-0389 i 016/875-122 ili lično, u prizemlju zgrade opštine Vlasotince, svakog radnog dana od 7 do 15 časova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *